КАКВО Е РАЗКАЗВАНЕ НА ИСТОРИИ

„Хората смятат, че историите се оформят от хората. Всъщност е обратното. "

 

                                                                                                                - Тери Пратчет

 

Дизайнерите използват разказване на истории, за да получат представа за потребителите, да изградят съпричастност и да ги докоснат емоционално. Дизайнерите създават персони, които представляват целеви потребители и добавят истории, които отразяват техните потребителски пътувания и проблеми. Използвайки истории, дизайнерите могат по-добре да разберат какво искат потребителите от дадено решение.

Какво прави историите добри?

 

Известният философ Аристотел пише много за разказването на истории. Неговата формула е контролен списък за това какво трябва да съдържат вашите истории.

 

Сюжет - Какво се опитват да постигнат/преодолеят потребителите?

Герои - Кои са потребителите: не само демографски, но какви прозрения са ви необходими, за да разберете какви наистина са те (и техните нужди)?

Тема - Как можете да установите надеждно присъствие сред тях и в същото време да се диференцирате от конкурентите? Как ще отразите общите препятствия, които потребителите трябва да преодолеят?

Диалог - Какво ще каже вашият дизайн на потребителите и как? Официалният/неформалният тон отговаря ли на техните очаквания? Колко текст е подходящ?

Мелодия - Как цялостният модел на дизайна ще изглежда приятен и предсказуем за потребителите, докосвайки ги емоционално?

Декор - Как ще представите всичко, така че графиките да съответстват на настройката, която потребителите могат да усетят? Дали класически дизайн или стилизирано нишво оформление ще отговори на техните очаквания?

Спектакъл - Как можете да направите своя дизайн изключителен, така че потребителите да го запомнят?

Screenshot 2020-12-14 at 11.45.07.png

Как да достигнете до потребители чрез истории

 

Можете да използвате разказването на истории в процеса на проектиране, за да представите резултатите от вашите потребителски изследвания по ангажиращ начин и да създадете съпричастност с целевите потребители. Това ще ви помогне да насочите процеса на проектиране и да запазите фокуса върху потребителя. Ето какво можете да направите:

 

Определете вашите целеви потребители с персони, за да си представите вероятните изживявания на потребителите и да получите емпатични прозрения. Персоните се основават на потребителски проучвания, но разказват история за вашите прозрения. Пример за персона може да бъде „Рик”, 47-годишен мениджър, който се бори за баланс между работа и семейство. Той работи дори докато пътува с влак до работа. Чувствайки се изтощен, той иска по-добър контрол над живота си.

 

Създайте сюжет с конфликт, за да превърнете персонажите в герои и да си представите как те могат да преодолеят конкретни проблеми, използвайки вашия дизайн. Направете това чрез канава за клиентско пътуване или сториборд с ясно определени цели на всяка персона. Пример: Рик открива вашето (все още непроектирано) приложение за управление на времето онлайн. Той го изтегля и попълва въпросника ви за служебни ангажименти, семейство, разходи и т.н. Започва да използва приложението ви, като му позволява да събира данни от телефона и фитнес тракера за времето за различни задачи/дейности, нива на стрес, бдителност и т.н. След една седмица вашето приложение очертава неговите задачи и дейности, включително сън, данни за пулса и т.н. С едно докосване на телефона си Рик вижда предложения за управление на времето, как да стане по-продуктивен, отпочинал и т.н. Той има опцията да продължи или да спре наблюдението (например, ако е на почивка / ваканция).

 

Дайте на вашия дизайн поддържаща роля. Покажете, че подобрява живота на вашата персона/потребител и колко е лесен за използване. Например помислете колко стъпки трябва да използва Рик, за да използва приложението ви и дали устройствата с гласово управление у дома могат да повлияят на предложенията му.

 

Работете с настройките. Кога и къде потребителите използват вашия дизайн е жизненоважно за изграждането на съпричастност. За Рик това е домът, влакът и работното място. Но дали същото важи и за заети професионалисти, работещи от вкъщи?

 

Приспособете външния вид/усещането. Външният вид на вашия дизайн е жизненоважен, независимо от неговите функционални предимства, така че проектирайте най-подходящото оформление, например разположение, цветове, типография. Например Рик предпочита да може да обхване всички функционалности с един поглед и лесен за използване дизайн, но успокояващите цветове биха допълнили по-големите шрифтове и т.н.

tool-inc-_bINGE3mzK8-unsplash.jpg

Винаги обмисляйте:

 

Какво. Потребителския проблем, който определяте. Например: “Те работят твърде много извънредно, поради ...?” или “Проблеми с бюджетирането у дома?”

 

Кой. Самите потребители, пресъздадени чрез персони. Това включва хора, които имат влияние в живота на основния потребител/персона. Можете да ги идентифицирате с помощта на канавата за пътуване на клиенти.

 

Как. Вашата история е арка с начало, средата и края. От представянето на героите в началото към изграждането на най-големите им проблеми (на които могат да повлияят много фактори) и завършване с щастливия край, който предлага вашият дизайн.