ВИДОВЕ ПРОТОТИПИ

Методите за прототипиране обикновено се разделят на две отделни категории: прототипиране с ниска и висока точност.

 

ПРОТОТИПИРАНЕ С НИСКА ТОЧНОСТ

Прототипирането с ниска точност включва използването на основни модели или примери за продукта, който се тества. Например моделът може да е непълен и да се използват само някои от функциите, които ще бъдат налични в окончателния дизайн, или може да бъде конструиран с използване на материали, които не са предназначени за крайния продукт, като дърво, хартия или метал за пластмасов продукт. Прототипите с ниска точност могат да бъдат или модели, които се правят евтино и лесно, или просто разкази или визуализации.

 

Примери за прототипи с ниска точност:

 

Сториборд - представлява възможност за визуално представяне на ситуация чрез серия от статични рамки, съставени от рисунки, колажи, снимки или техники, използвани при създаването на комикси и филми.

Скициране - техника за бързо рисуване, чрез която се предава нужната мисъл, без да се вземат предвид маловажните, незначителни подробности.

Сортиране на карти - на участниците в експеримента се раздават карти с различни теми или функциоанлности на тествания продукт или услуга и те ги подреждат, приоритизират или именуват по начин, който има смисъл за тях.

Магьосникът от Оз - при този метод потребителите остават с впечатлението, че си взаимодействат със завършена инфраструктура, например чат бот. Вместо това те си пишат с реален човек.

Screenshot 2020-12-14 at 10.52.43.png

сториборд

Screenshot 2020-12-14 at 10.57.13.png

сортиране на карти

Screenshot 2020-12-14 at 10.53.59.png

скициране

магьосникът от Оз

Предимства на прототипирането с ниска степен на вярност

 

Бързо и евтино

Възможно е да направите незабавни промени и да тествате нови итерации

Еднократност / изхвърляне

Позволява на дизайнера да получи цялостна представа за продукта, като използва минимално време и усилия, за разлика от фокусирането върху по-фините детайли в хода на бавни, постепенни промени

На разположение на всички

Независимо от способностите и опита, ние можем да произвеждаме елементарни версии на продукти, за да тестваме потребителите или да разглеждаме мненията на заинтересованите страни

Насърчава дизайнерското мислене

 

Недостатъци на прототипирането с ниска точност

 

Присъща липса на реализъм

Поради основния и понякога схематичен характер на прототипите с ниска степен на приложимост, резултатите, генерирани от тестове, включващи прости ранни версии на продукта, може да нямат валидност

В зависимост от вашия продукт, производството на прототипи с ниско качество може да не е подходящо за вашите предвидени потребители. Например, ако разработвате продукт, обвързан с редица контекстуални ограничения и/или ограничения за разпореждане (т.е. физически характеристики на вашата потребителска база, като потребители с увреждания), тогава базови версии, които не отразяват естеството, външния вид или усещането на крайният продукт може да разкрият много малко от евентуалния потребителски опит.

Такива прототипи често премахват контрола от потребителя, тъй като те обикновено трябва да си взаимодействат по базов начин или просто да информират оценителя, да демонстрират или напишат подробна информация за това как биха използвали крайния продукт.

bonneval-sebastien-lG-6_ox_UXE-unsplash.

ПРОТОТИПИРАНЕ С ВИСОКА ТОЧНОСТ

Прототипите с висока точност са прототипи, които изглеждат и работят по-близо до крайния продукт. Например 3D пластмасов модел с подвижни части (позволяващ на потребителите да манипулират и взаимодействат с устройство по същия начин като крайния дизайн) е с по-високо качество в сравнение с, да речем, дървен блок. По същия начин една ранна версия на софтуерна система, разработена с помощта на програма за проектиране като Sketch или Adobe Illustrator, е висококачествена в сравнение с хартиен прототип.

 

Предимства на прототипи с висока степен на вярност:

 

Ангажиране: заинтересованите страни могат незабавно да видят реализирането на своята визия и ще могат да преценят доколко тя отговаря на техните очаквания, желания и нужди.

Потребителското тестване, включващо висококачествени прототипи, ще позволи на оценителите да събират информация с високо ниво на валидност и приложимост. Колкото по-близо е прототипът до крайния продукт, толкова повече увереност ще има дизайнерският екип в това как хората ще реагират, взаимодействат и възприемат дизайна.


 

Недостатъци на прототипирането с висока точност:

 

Обикновено отнемат много повече време за производство отколкото прототипи с ниско ниво.

Когато тестват прототипи, тестовите потребители са по-склонни да фокусират и коментират повърхностни характеристики, за разлика от съдържанието (Rogers, Preece и Sharp, 2011).

След като отделят часове време, създавайки точен модел за това как даден продукт ще се появи и ще се държи, дизайнерите често не са склонни да правят промени.

Софтуерните прототипи могат да създадат на потребителите на теста фалшиво впечатление за това колко добър може да бъде завършеният артикул.

Извършването на промени в прототипите може да отнеме много време, като по този начин се забавя целият проект. Въпреки това, прототипите с ниско ниво обикновено могат да бъдат променени в рамките на часове, ако не и минути, например когато се използват методи за скициране или прототипиране на хартия.

 

Поради плюсовете и минусите на прототипирането с ниско и високо качество, не би трябвало да е изненада, че прототипирането с ниска прецизност е обичайната опция по време на ранните етапи на един проект, докато прототипирането с високо ниво на прецизност се използва на по-късни етапи, когато тестовите въпроси са по-усъвършенствани.

Screenshot 2020-12-14 at 11.02.07.png

прототип с ниска степен на прецизност

Screenshot 2020-12-14 at 11.02.15.png

прототип с висока степен на прецизност

НАСОКИ ЗА ПРОТОТИПИРАНЕ

 

Важно е да запомните, че прототипите трябва да бъдат бързи и лесни тестове на дизайнерски решения. Ето няколко насоки, които ще ви помогнат в етапа на прототипиране:

 

Просто започнете да строите

Подходите дизайн на услуги и дизайн на платформи фаворизират действието: това означава, че ако имате някакви несигурности относно това, което се опитвате да постигнете, най-добре е просто да направите нещо. Създаването на прототип ще ви помогне да мислите за идеята си по конкретен начин и потенциално ще ви позволи да придобиете прозрения за начините, по които можете да подобрите идеята си.

Не губете твърде много време

Прототипирането е свързано със скоростта; колкото по-дълго прекарвате изграждането на своя прототип, толкова по-емоционално привързани можете да постигнете с идеята си, като по този начин възпрепятствате способността си обективно да преценявате нейните достойнства.

Не забравяйте за какво тествате

Всички прототипи трябва да имат централен проблем с тестването. Не изпускайте този проблем от поглед, но в същото време не го обвързвайте толкова, че да изгубите от поглед други уроци, от които можете да се поучите.

 

Изграждайте с мисъл за потребителя

Тествайте прототипа спрямо очакваното от вас поведение на потребителя и потребителските нужди. След това се поучете от пропуските в очакванията и реалностите и подобрете идеите си.