На разположение на всички създатели на услуги и екосистеми е мощен инструмент, който не използваме достатъчно често - разказването на истории.

РАЗКАЗВАЧЕСТВО

storytelling.png
Copy of С текст тема 6 Емпатия (1).png

Какво е разказването на истории

„Хората смятат, че историите се оформят от хората. Всъщност е обратното. "                                                                                         - Тери Пратчет

 

Дизайнерите използват разказване на истории, за да получат представа за потребителите, да изградят съпричастност и да ги докоснат емоционално. Дизайнерите създават персони, които представляват целеви потребители и добавят истории, които отразяват техните потребителски пътувания и проблеми. Използвайки истории, дизайнерите могат по-добре да разберат какво искат потребителите от дадено решение.

Какво прави историите добри?

 

Известният философ Аристотел пише много за разказването на истории. Неговата формула е контролен списък за това какво трябва да съдържат вашите истории.

 

Сюжет - Какво се опитват да постигнат/преодолеят потребителите?

Герои - Кои са потребителите: не само демографски, но какви прозрения са ви необходими, за да разберете какви наистина са те (и техните нужди)?

                                                             още>>

Силата на сторителинга в дизайна на услуги

Живеем в епоха, в която се конкурираме с машините в редица области, но увлекателното разказване на истории (сторителинг) остава присъщо единствено на човека. Възможността на една компания да ангажира своята публика ѝ дава важно конкурентно предимство в бизнеса. Ако потребителите могат да се припознаят с мисията, с която се обвързва даден бранд, то това почти винаги ги превръща в застъпници както на каузата, така и на бранда, който застава зад нея.

 

От ключово значение за стартъпите е да могат да заинтригуват потенциални инвеститори с иновативните решения, които предлагат. Дали ще получат финансовата инжекция, с която биха могли да стартират своята дейност, зависи от това дали ще успеят по интригуващ начин да разкрият какво отличава тяхната стратегия и бизнес модел от тези на всички останали. Именно поради тази причина все повече лидери разпознават силата и значението, което има сторителинга както в изграждането на един бизнес, така и в комуникацията с техните клиенти и партньори.

Това умение е в сърцевината и на дизайна на услуги и продукти. Впечатленията и преживяванията, които споделят вашите клиенти под формата на истории още в началния етап, в който откривате техните неизказани потребности, както и реалните им страхове и желания, играят съществена роля за напипването и дефинирането на проблема, на който ще трябва да търсите решение. “Разказването на истории е една от основните човешки дейности. Колкото по-трудна е ситуацията, толкова по-важно е нейното значение“, казва писателят Тим О‘Брайън.


Колкото повече открити въпроси задавате, толкова по-ясен ще бъде контекстът, в който потребителите взаимодействат с вашите услуги и продукти. Информацията, която ще извлечете ще придаде плътност и дълбочина на историите на клиентите ви. Важно е да разберете не само какво им допада, но и какви пречки срещат, кои аспекти на взаимодействието могат да бъдат подобрени. Така ще имате възможност да погледнете продуктите и услугите си от напълно различен ъгъл.

                                                   още>>>

Screenshot 2020-12-14 at 12.07.28.png
Screenshot 2020-12-14 at 12.07.46.png
Сертификат (8).png

Проверете познанията по 

сторителинг и получете сертификат!