Прототипът е прост експериментален модел на предложеното решение, използван за комуникация или бързо и евтино валидиране на идеи и своевременното им подобряване. Спомняте ли си ранното си детство, когато сте играли с хартия, карти и глинени модели? Е, ще бъде много подобно на това, което ще научите тук.

ПРОТОТИПИРАНЕ

prototyping.png
Copy of С текст тема 6 Емпатия (4).png

КАКВО Е ПРОТОТИПИРАНЕ?

Един от най-добрите начини за придобиване на прозрения в дизайнерския процес е извършването на някаква форма на прототипиране. Този метод включва производство на ранна, евтина и умалена версия на продукта, за да се разкрият проблеми с текущия дизайн. Прототипирането предлага на дизайнерите възможността да реализират своите идеи, да тестват практичността на настоящия дизайн и потенциално да проучат как извадка от потребители мисли и се чувства по отношение на даден продукт.

 

Прототипите често се използват във финалната фаза на разработване на нов продукт или услуга, за да се определи как потребителите си взаимодействат с прототипа, да се разкрият нови решения на проблеми или да се разбере дали внедрените решения са успешни или не. Резултатите, генерирани от тези тестове, след това се използват за предефиниране на един или повече от проблемите, установени в по-ранните фази на проекта, и за изграждане на по-солидно разбиране на проблемите, които потребителите могат да срещнат при взаимодействие с продукта.

още >>

ВИДОВЕ ПРОТОТИПИ

Методите за прототипиране обикновено се разделят на две отделни категории: прототипиране с ниска и висока точност.

 

ПРОТОТИПИРАНЕ С НИСКА ТОЧНОСТ

Прототипирането с ниска точност включва използването на основни модели или примери за продукта, който се тества. Например моделът може да е непълен и да се използват само някои от функциите, които ще бъдат налични в окончателния дизайн, или може да бъде конструиран с използване на материали, които не са предназначени за крайния продукт, като дърво, хартия или метал за пластмасов продукт. Прототипите с ниска точност могат да бъдат или модели, които се правят евтино и лесно, или просто разкази или визуализации.

Примери за прототипи с ниска точност:

 

Сториборд - представлява възможност за визуално представяне на ситуация чрез серия от статични рамки, съставени от рисунки, колажи, снимки или техники, използвани при създаването на комикси и филми.

Скициране - техника за бързо рисуване, чрез която се предава нужната мисъл, без да се вземат предвид маловажните, незначителни подробности.

Сортиране на карти - на участниците в експеримента се раздават карти с различни теми или функциоанлности на тествания продукт или услуга и те ги подреждат, приоритизират или именуват по начин, който има смисъл за тях.

Магьосникът от Оз - при този метод потребителите остават с впечатлението, че си взаимодействат със завършена инфраструктура, например чат бот. Вместо това те си пишат с реален човек.

още >>

ПРОТОТИПИРАЙ ТОВА

“Няма нищо по-силно от идея, чието време е дошло”.

                                         - Виктор Юго

 

Всеки от нас има поне един такъв човек в обръжението си. Човек, който кипи от идеи и се впуска презглава в създаването на продукти или услуги, от които смята, че ще спечели много пари за кратък период от време. Скоро след това обаче се оказва, че грандиозните му визии за бъдещето бият на кухо. Бъдете сигурни, че причината за неуспеха му се крие в това, че не е валидирал дали клиентите му имат нужда от този продукт. Нещо повече – не може нито да реши съществуващите им проблеми, нито да отговори на нуждите им. Може би вие самите имате подобни проблеми и се питате как тази проверка може да бъде направена възможно най-евтино и безболезнено.

Един от най-добрите начини да получите обратна връзка от клиентите в процеса на дизайн мисленето е да направите прототип на продукта, който ще лансирате на пазара. По този начин може да се направи евтина, умалена версия на изделието, за да го тествате с крайните потребители. Обратната връзка, която те могат да ви дадат в този етап на развитие на идеята, е от огромно значение за това как продуктът може да бъде усъвършенстван, и то преди да бъде пуснат на пазара. Това ще ви спести много средства, тъй като няма да ви се налага да внедрявате стока, от която никой не се интересува и не купува. Същевременно ще спечелите от това, че ще лансирате на пазара продукт, който вече е издържал проверката на потребителите, а освен това отговаря на техните нужди и желания.

                                                   още>>>

Сертификат (7).png

Проверете познанията по 

прототипиране и получете сертификат!